09 Απριλίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ 6-4-2017, από την Πρόεδρο της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ, Νόρα Χάγιου


ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ
6-4-2017
Εκ μέρους της Ένωσης των Συνταξιούχων του ΙΓΜΕ θα ήθελα να συγχαρώ το Συνδικάτο για τη διοργάνωση της σημερινής Ημερίδας που φέρνει για πολλοστή φορά  στο προσκήνιο τη σημασία αυτού του Ινστιτούτου για τη χώρα.
Εμείς οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ που έχουμε δουλέψει τριάντα ακόμα και σαράντα χρόνια σ’ αυτό το Ινστιτούτο γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα την προσφορά του στα πάνω από 60 χρόνια της λειτουργίας του και πολύ περισσότερο τι θα μπορούσε να προσφέρει κάτω από άλλες συνθήκες, κοινωνικές και πολιτικές. Επομένως, όπως και κάθε νουνεχής άνθρωπος είμαστε υπέρμαχοι όχι μόνο της ύπαρξης του ΙΓΜΕ, αλλά και της ενίσχυσης του με νέο προσωπικό και αύξηση της χρηματοδότησης του για τη σωστή λειτουργία και ανταποδοτικότητα του.
Παρόλο που η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου προσπαθεί να μας εμφανίσει, εμάς τους συνταξιούχους του ΙΓΜΕ, ως απειλή για την ύπαρξη του Ινστιτούτου, με τις διεκδικήσεις μας για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της Εθνικής, και να μας φέρει σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους πρέπει να τονίσουμε τα εξής:
·        Σε καμία περίπτωση το πρόβλημα ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ  δεν μπορεί να καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς του ΙΓΜΕ. Οι υποχρεώσεις του δημοσίου με βάση αυτό το συμβόλαιο, προς συνταξιούχους αλλά και τους εργαζόμενους, δεν μπορούν να καλυφθούν από τους ετήσιους προϋπολογισμούς του ΙΓΜΕ, γιατί τους υπερβαίνουν κατά πολύ. Χρειάζεται έκτακτη ειδική χρηματοδότηση από το ΥΠΟΙΚ για την πληρωμή των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και έτσι αντιμετωπίστηκαν μέχρι τώρα από το Γενικό Λογιστήριο. Μπορούν και πρέπει να ενταχθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ή να ικανοποιηθούν με όποιον άλλον πρόσφορο τρόπο προταθεί.
Η οφειλή αυτή είναι οφειλή του Δημοσίου γενικά και όχι του ΙΓΜΕ και θα πρέπει να καταβληθεί χωρίς να διασαλευθεί καθόλου η λειτουργικότητα του ΙΓΜΕ.
·        Οι απαιτήσεις των συνταξιούχων με βάση το συμβόλαιο της Εθνικής δεν είναι μια οποιαδήποτε διεκδίκηση που μπορεί κάποιος να τη χαρακτηρίσει αυθαίρετη ή υπερβολική. Είναι μια απαίτηση δικαιωμένη από τα δικαστήρια μέχρι τον Ανώτατο βαθμό (Αρειος Πάγος) και οι τόκοι υπερημερίας ή τα δικαστικά έξοδα που καταλογίζονται στο ΙΓΜΕ (και επομένως στο Δημόσιο) με αυτές τις αποφάσεις είναι μια τιμωρητική πράξη για την πλευρά, που ενώ είχε υπογράψει το συμβόλαιο αρνείται να συμμορφωθεί με τους όρους του και 100άδες ανθρώπους μας ταλαιπωρεί στα δικαστήρια από το 2009 φορτώνοντας τα ήδη υπερφορτωμένα δικαστήρια με υποθέσεις και το Δημόσιο με χρέη.
·        Κάθε συνάδελφος που δικαιώνεται τελεσίδικα από τα δικαστήρια δεν είναι μια απειλή αλλά μια εγγύηση για τη δικαίωση και όλων των υπολοίπων που αναμένουν την εκδίκαση των υποθέσεων τους, τόσο των συνταξιούχων όσο και των εν ενεργεία.
·        Εμείς παρόλαυτα, από πολύ παλιά είχαμε προτείνει την αναζήτηση μιας συμβιβαστικής εξωδικαστικής λύσης στο πρόβλημα ώστε και οι συνταξιούχοι να μην ταλαιπωρούνται αλλά και το δημόσιο να μην επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας κλπ. δικαστικά έξοδα. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξάντλησαν τις προσπάθειες τους στην αμφισβήτηση της νομιμότητας του συμβολαίου, με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, ευτυχώς για μας ανεπιτυχώς. Αλλά και η σημερινή κυβέρνηση, παρόλο που, κάτω από την πίεση μας αλλά και των δικαστικών αποφάσεων, συγκρότησε τελικά μια επιτροπή για την εξωδικαστική διευθέτηση τον περασμένο Οκτώβρη, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να έρθει με μια αξιόπιστη πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αντίθετα κωλυσιεργεί και αρνείται ακόμα και τη συνέχιση των συναντήσεων.
Αν κάποιοι από την κυβερνητική πλευρά αναζητούν προσχήματα για να εξαφανίσουν το ΙΓΜΕ, θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι και άλλοι το προσπάθησαν στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά όχι μόνο δεν τα κατάφεραν, αλλά αντίθετα αποκαλύφθηκαν. Το υποκριτικό τους ενδιαφέρον για τα βάρη του Δημοσίου έκρυβε πολύ ιδιοτελή συμφέροντα .

Εμείς θα συνεχίσουμε μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με το Συνδικάτο, τις προσπάθειες για δικαίωση μας σε όλα τα επίπεδα, δικαστικό και διεκδικητικό, και είμαστε σίγουροι ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: