05 Απριλίου 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ 6/4/2017


Αχαρνές, 3-4-2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι του ΙΓΜΕ,

Το Συνδικάτο του ΙΓΜΕ, εκτιμώντας ότι για μια ακόμη φορά το Ινστιτούτο βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή,  αποφάσισε να οργανώσει μια Ημερίδα την Πέμπτη, 6-4-2017 από τις 9.30π.μ. μέχρι τις 14.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθηνών, Ακαδημίας 18, με τίτλο:

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Ι.Γ.Μ.Ε. 
ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ε μια περίοδο που εργαζόμενοι και γενικότερα ο λαός βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής, κοινωνικής αποδόμησης και γενικευμένης αμφισβήτησης των δικαιωμάτων τους η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ήρθε πλέον η ώρα της ανάπτυξης.
Την ίδια περίοδο ερευνητικοί φορείς, όπως το ΙΓΜΕ, αντί να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη εκτέλεσης ερευνητικών προγραμμάτων, είναι σε κατάσταση λειτουργικής παραλυσίας λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων, που αντί να μειώνονται φαίνεται ότι αυξάνονται. Αυτή η κατάσταση θέτει το ΙΓΜΕ εκ νέου σε κίνδυνο και οδήγησε σε παραίτηση τον Πρόεδρο και τον Γεν. Δ/ντή και τελικά ολόκληρο το Δ.Σ. του Ινστιτούτου, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας για την αναγκαιότητα ύπαρξης του Ινστιτούτου, αφού στη πράξη όχι απλά δεν το στήριξε αλλά συνέβαλλε στην υπονόμευση του.
Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ, έχοντας πλήρη συναίσθηση του ρόλου του Ινστιτούτου και της δυνατότητας συμβολής του στην ανάπτυξη του τόπου, παίρνουν την πρωτοβουλία μέσω του συλλογικού τους φορέα να επαναφέρουν στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης ερευνητικών φορέων, όπως το ΙΓΜΕ. Μιας ανάπτυξης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι ο Ορυκτός της Πλούτος και το πλούσιο ποικιλόμορφο περιβάλλον της, για την αξιοποίηση και διαχείρισή τους προς όφελος του λαού. Μιας ανάπτυξης στην οποία οι επιστημονικοί φορείς καλούνται και πρέπει να παίξουν ουσιαστικό ρόλο.
Τόσο η αυξημένη διεθνώς ζήτηση πρώτων υλών όσο και η ελλειμματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πρώτες ύλες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την εντατικοποίηση της Έρευνας για τον εντοπισμό και αξιολόγηση Ορυκτών Πόρων.
Εξίσου επιτακτική αναδεικνύεται επίσης η εξασφάλιση καλής ποιότητας και ικανοποιητικής ποσότητας υδατικών πόρων, ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων όπως η γεωθερμική ενέργεια, η αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων, όπως κατολισθήσεων, καθώς και η δημιουργία σύγχρονων γεωλογικών χαρτογραφικών υποβάθρων, κατάλληλων για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά αναπτυξιακά έργα. 
Αν και τα τελευταία χρόνια όλοι οι φορείς της Ακαδημαϊκής Κοινότητας (ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα) αλλά και το ΙΓΜΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο πρωτοφανών χρηματοδοτικών μειώσεων και ουσιαστικής αμφισβήτησης του έργου τους, αυτή την κρίσιμη ώρα μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας.
Σε αυτή την κρίσιμη για την πατρίδα μας και τον λαό μας περίοδο οφείλουμε δυστυχώς να επισημάνουμε ότι τα συμπεράσματα από την μέχρι σήμερα αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου δεν είναι θετικά σε ότι αφορά την διασφάλιση της απαραίτητης κοινωνικής αποδοχής, με αυτήν την πραγματικότητα να έχει πλέον οδηγήσει στην εκδήλωση σοβαρών κοινωνικών αντιδράσεων σχεδόν σε κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης παλιότερων ή νέων μεταλλείων ή λατομείων, με επακόλουθο αποτέλεσμα να μην προωθείται η αναγκαία μεταλλευτική – κοιτασματολογική έρευνα. Εξ’ ίσου αρνητική είναι επίσης η εμπειρία σε ότι αφορά την αποτελεσματική διαχείριση υπογείων υδάτων και γενικότερα του περιβάλλοντος με όρους αειφορίας.  
Αυτή η πραγματικότητα προσθέτει νέες δυσκολίες στο ερευνητικό έργο του ΙΓΜΕ, αφού το αρμόδιο Υπουργείο παραμένει παθητικός εν γένει θεατής της.
Παράλληλα, ενώ στο ΙΓΜΕ έχουν σήμερα απομείνει 200 μόλις εργαζόμενοι, το Υπουργείο και η Διοίκηση αντί να προωθήσουν την στελέχωση του φορέα, την εκτέλεση του ερευνητικού του προγράμματος, αλλά και την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων του προσωπικού του, μεθοδεύεται από την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΝ νέα υποβάθμιση του Ινστιτούτου, μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού του από τα συσσωρευμένα χρέη προς συνταξιούχους παλαιότερους συναδέλφους στο ΙΓΜΕ που έχουν δικαιωθεί δικαστικά σε επίπεδο Αρείου Πάγου.
Μια τέτοια πορεία ουσιαστικής διάλυσης του ΙΓΜΕ θα αποτελέσει δυσμενέστατη εξέλιξη, τόσο στον τομέα του Ορυκτού Πλούτου της χώρας, όσο και με την απώλεια ενός φορέα με θεσμικό συμβουλευτικό ρόλο, παράγοντα έγκυρης επιστημονικής πληροφόρησης με τεράστια τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μέσα σε δεκαετίες, στηρίζοντας παράλληλα και διαχρονικά τις εφαρμοσμένες εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων γενιών γεωεπιστημόνων και μηχανικών της χώρας.
Στα πλαίσια αυτά σας καλούμε να παραβρεθείτε στην Ημερίδα και να συμβάλλετε με τον προβληματισμό σας στον διάλογο που θα επακολουθήσει.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας

Π. Τσόμπος,  Δ. Εξίογλου, Αικ. Ζαραβέλα, Ι. Μαυρογιάννης
Για επικοινωνία:
Πρόεδρος,             Δ. Μπάτης,            τηλ. 2131337439 - 7234    κιν. 6945355314

Γεν. Γραμματέας                  Ι. Μαυρογιάννης, τηλ. 2131337037                                 κιν. 6946086332

Δεν υπάρχουν σχόλια: