21 Ιουνίου 2017

Πρόγραμμα Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου (εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από την εκλογο/στικη Συνέλευση)

Αχαρνές, 19 - 06 – 2017

Πρόγραμμα Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Σε μια περίοδο που από ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα σκληραίνει, εξαιτίας των δεσμεύσεων της προς τους “θεσμούς” , τόσο στο επίπεδο της περικοπής εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όσο και στον τομέα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, το μέλλον του Ινστιτούτου, προδιαγράφεται δυσοίωνο, παρά τις πολιτικές διαβεβαιώσεις του Υπουργού ΠΕΝ, προς επιστημονικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς για την αναγκαιότητα του ΙΓΜΕ.
Το πλέον τραγικό όμως είναι ότι σε αυτή η χρονική περίοδος που η κυβέρνηση υπόσχεται στροφή στην ανάπτυξη κλείνει, με το ΙΓΜΕ να βρίσκεται ήδη σε τρίμηνη σχεδόν λειτουργική παραλυσία, απειλούμενο με άγνωστες αλλαγές όσον αφορά το θεσμικό ρόλο του Ινστιτούτου, τη μορφή του, τα εργασιακά μας δικαιώματα, ακόμα και το εργασιακό καθεστώς μας σε αυτό.
Η εκτίμηση μας αυτή πηγάζει από την εν γένει στάση του Υπουργείου προς το ΙΓΜΕ μετά την επανασύσταση του, αλλά κυρίως και από την τελευταία κορύφωση της υπονόμευσης του Ινστιτούτου με την δημιουργία ενός κλίματος αναξιοπιστίας και αναποτελεσματικότητας προς τρίτους κύρια φορείς των Αυτοδιοίκησης έναντι των οποίων είχε αναλάβει το ΙΓΜΕ δεσμεύσεις.
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις είναι φανερό ότι και η από δω και πέρα συνδικαλιστική μας πορεία θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη για δύο βασικά λόγους:
Α. Η συντηρητική πολιτική αναδίπλωση οδηγεί σε λύσεις που το ΙΓΜΕ θα οδηγείται σε ρόλο συμβούλου ή παροχής υπηρεσιών αλλοιώνοντας τον ερευνητικό χαρακτήρα του
Β. Η βιολογική συρρίκνωση του Ινστιτούτου, διευκολύνει την υλοποίηση του παραπάνω στόχου που περιγράφεται ως το «μικρό ευέλικτο ΙΓΜΕ», φορέα εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι κάλυψης κοινωνικών και αναπτυξιακών λαϊκών αναγκών
Η πιο πειστική απόδειξη αυτών των εκτιμήσεων μας προκύπτει από την ολοκληρωτική αδιαφάνεια των κοινοβουλευτικών ή θεσμικών ρυθμίσεων που φαίνεται ότι προωθεί το ΥΠΕΝ, αλλά και η απομάκρυνση από τον στόχο των 45 άμεσων προσλήψεων.
Εάν αυτές οι εκτιμήσεις μας έχουν βάση, πρώτιστο καθήκον του συνδικαλιστικού κινήματος του ΙΓΜΕ είναι η επιβολή ενός ουσιαστικού και διαφανούς διαλόγου και όχι τα τετελεσμένα για το μέλλον του Ινστιτούτου.
Επειδή δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμιά προσπάθεια αιφνιδιασμού του ΥΠΕΝ και της κυβέρνησης, καλούμαστε σε άμεση αγωνιστική επιφυλακή, σε περίπτωση που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο του ΙΓΜΕ, προκειμένου να ακυρώσουμε ντε φάκτο μονομερείς ενέργειες του Υπουργείου όπως είχαμε κάνει και με τις ρυθμίσεις του ΕΚΒΑΑ.
Η απαίτηση για ΑΜΕΣΗ ολοκληρωτική λειτουργία του ΙΓΜΕ είναι ο βασικός στόχος επαναλαμβάνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Ινστιτούτου που κατοχυρώνει τον ερευνητικό χαρακτήρα του, την αποκεντρωμένη λειτουργία του και την διατήρηση όλων των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων μας.
Η ενδεχόμενη αιφνιδιαστική προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, που θα  ενταχθεί στο αναμενόμενο Ν/Σ που αφορά το κτηματολόγιο, μας καθιστά εξαιρετικά καχύποπτους γιατί οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχετικό Ν/Σ αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας του Κτηματολογίου είναι δυσμενέστατες τουλάχιστον για τους εργαζόμενους σε αυτό.
Προφανώς μέσα στους στόχους μας παραμένει η θεσμική αναβάθμιση της εσωτερικής λειτουργίας του Ινστιτούτου, με αλλαγή του ΚΚΠ και του Οργανογράμματος, στην βάση της πρότασης της επιτροπής που είχε ορίσει το προηγούμενο ΔΣ του ΙΓΜΕ.
Όπως παραμένει ο στόχος της ενίσχυσης του Ινστιτούτου με μόνιμο προσωπικό, ΑΜΕΣΑ μέσω των 45 προσλήψεων, και μέσα στο 2017 μέσω και των υπολοίπων θέσεων από τις 137 που είχε προτείνει ΟΜΟΦΩΝΑ το προηγούμενο ΔΣ του ΙΓΜΕ, ως βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική αναβάθμιση του ΙΓΜΕ.
Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι στόχοι από μια σειρά αποφάσεις που είχαμε πάρει ή/και προταθεί στις ΓΣ του Συνδικάτου, που συγκεκριμένα επικεντρώνονται:
•       Άμεση εκταμίευση των επιχορηγήσεων που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2017 και την καταβολή όλων των δεδουλευμένων.
•       Έγκριση όλων των ερευνητικών έργων του ΕΣΠΑ και όλων των εγκεκριμένων από το ΔΣ ερευνητικών έργων του ΠΔΕ με ΑΜΕΣΗ εκταμίευση των κονδυλίων
•       Προώθηση ΑΜΕΣΗΣ εξωδικαστικής διευθέτησης των αποζημιώσεων που προκύπτουν από το μονομερώς καταργηθέν συμβόλαιο της ΕΘΝΙΚΗΣ. Παρά τις έως τώρα αρνητικές και εμπρηστικές θέσεις του Υπουργού ΥΠΕΝ, έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης για την καταβολή κάποιας αξιόλογης προκαταβολής στους δικαιούχους, για την προσωρινή εκτόνωση της κρίσης. Παραμένει φυσικά υπό εξέταση η αξιοποίηση επιμέρους προτάσεων που κατατέθηκαν, ακόμα και για άσκηση ποινικής δίωξης για τις βλάβες ή τον κίνδυνο βλαβών σε βάρος του ΙΓΜΕ και των εργαζόμενων, που προκάλεσε η αδιαφορία για την αντιμετώπιση της προειδοποιημένης οικονομικής κρίσης.
•       Εξωδικαστική αποκατάσταση των παράνομων μισθολογικών περικοπών του δεύτερου 25% για όλο το προσωπικό, αίτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα στον ΟΜΕΔ.
•       Άμεση διευθέτηση του Νοσηλευτικού, που παραμένει σε εκκρεμότητα, με θετική εξέλιξη εν τω μεταξύ την απόφαση των ασφαλιστικών.
•       Επαναφορά του ανθυγιεινού – επικίνδυνου επιδόματος, αίτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα στον ΟΜΕΔ.
•       Υλοποίηση νομοθεσίας για Εκτός Έδρας απασχόληση χωρίς τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του Γ.Δ/ντή, αίτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα στον ΟΜΕΔ.
•       Εφαρμογή της νομοθεσίας και του κανονισμού λειτουργίας του ΔΣ του ΙΓΜΕ. Το αίτημα παραμένει, ιδίως μετά την αρνητική εισήγηση του κ. Λειβαδάρου στο προηγούμενο Δ.Σ..
•       Υπογραφή νέας ΕΣΣΕ για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, αίτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα στον ΟΜΕΔ. 
•       Προβολή του ρόλου και της σημασίας του ΙΓΜΕ στα ΜΜΕ με συνεντεύξεις τύπου και την πραγματοποίηση πολιτικοσυνδικαλιστικής και επιστημονικής ημερίδας «40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΓΜΕ, 65 ΧΡΟΝΙΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ» το φθινόπωρο του 2017.
Βασική παράμετρος για την επιτυχή διεκδίκηση όλων των παραπάνω στόχων είναι η ενίσχυση της ενότητας όλων των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ, ανεξάρτητα θέσης, τόπου, ειδικότητας ή εργασιακής σχέσης.
Σημαντική προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η ουσιαστική ένταξη όλων των εργαζόμενων στο ενιαίο πολυκλαδικό και αντιπροσωπευτικό κατά τη νομοθεσία Συνδικάτο, με παράλυση και τυπική διάλυση του συνδικαλιστικού σχήματος του ΣΕΠ, επαναφέροντας την ενωτική δυναμική που αναπτύχθηκε το 2015 με τη δημιουργία του νέου σωματείου.    
Κρίσιμος παράγοντας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κινήματος στο ΙΓΜΕ αποτελούν η συμμετοχή μας στην ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος, αλλά και η ενίσχυση κάθε προσπάθειας για την  αντιμετώπιση κάθε νέας αντεργατικής και αντισυνδικαλιστικής πρόκλησης από την Κυβέρνηση, με σκοπό την επιστροφή όλων των δικαιωμάτων που περικόπηκαν με τα μνημόνια, και η καθολική αντίσταση σε όλες τις πολιτικές της λιτότητας και κλοπής του εθνικού και λαϊκού μας πλούτου.


ΤΟ Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: