18 Ιανουαρίου 2018

Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ στην εκδήλωση της κοπής της πίτας για το 2018


Αθήνα 18/1/2018
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Γενικέ,
Αγαπητά μέλη του Δ.Σ.,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Στα πρώτα βήματα του 2018 έχουμε τόσο αισιόδοξα όσο και απαισιόδοξα μηνύματα για το νέο έτος.
Σε ότι αφορά στην πορεία της χώρας και στα δικαιώματα των εργαζομένων γενικότερα, η ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου δεν μας δίνει καμιά νότα αισιοδοξίας, το αντίθετο.

Σε ότι αφορά στην πορεία του Ινστιτούτου μας, για να αρχίσουμε από τα αισιόδοξα, το πρώτο είναι η έναρξη της χρηματοδότησης των έργων ΟΠΥΓΕΚ και ΔΥΠΥΝ του ΕΣΠΑ, μαζί με την ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη των 36 νέων συναδέλφων που θα απασχοληθούν σε αυτά με Σ.Ε.Ο.Χ.
Βεβαίως παραμένουν σε εκκρεμότητα οι άλλες δύο πολύ σημαντικές προτάσεις έργων, της χαρτογράφησης (Geoinfra) και της Πληροφορικής (Geoportal). Έχουμε τις ρητές δεσμεύσεις Διοίκησης και Υπουργείου ότι θα κινηθούν και αυτά άμεσα και ελπίζουμε ότι θα τηρηθούν.

Το δεύτερο θετικό είναι ότι επί τέλους, μετά από επτάμηνη προσπάθεια, συναντήσαμε τον Υπουργό ΠΕΝ. Εκεί είχαμε δύο αισιόδοξα μηνύματα, δύο θετικές δεσμεύσεις του που αφορούν 1) στις προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού – αναγνώρισε δηλαδή ότι δεν επιτρέπεται το ΙΓΜΕ να αφεθεί στην πορεία βιολογικού θανάτου που ακολουθεί σήμερα, και 2) στις παράνομες περικοπές («25%») των μισθών μας, όπου αναγνώρισε επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Και για τα δύο αυτά θέματα δεσμεύτηκε να μας απαντήσει έως το τέλος Ιανουαρίου και περιμένουμε την επιβεβαίωση της συνέπειας των λόγων του με αντίστοιχα έργα.

Είχαμε όμως, όπως γνωρίζετε ήδη, και την ιδιαίτερα αρνητική θέση του στο κεφαλαιώδες για την ύπαρξη και την πορεία του ΙΓΜΕ πρόβλημα, την αποζημίωση αποχώρησης των εργαζομένων (συμβόλαιο Εθνικής Ασφαλιστικής).
Ο κ. Υπουργός δήλωσε αμετακίνητος στις θέσεις που διατύπωσε στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας του περασμένου Ιουνίου για το ΙΓΜΕ, και αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε διάλογο για βιώσιμη πολιτική λύση του προβλήματος.
Εμείς βεβαίως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ύπαρξη του Ινστιτούτου και τα δικαιώματά μας, τόσο με την ισχυροποίηση των νομικών επιχειρημάτων και προσφυγών μας, όσο και με πλήθος δράσεων που προγραμματίζονται, για πολιτική πίεση και επίλυση του προβλήματος.

Τις τελευταίες όμως ημέρες είχαμε άλλη μια απογοητευτική, αρνητική εξέλιξη, που πάει να μας «βγάλει ξινή» την πίτα του νέου έτους.
Ενώ είχαν ουσιαστικά ολοκληρωθεί θετικά οι διαπραγματεύσεις με τη Διοίκηση, μέσω της μεσολαβητικής παρέμβασης του ΟΜΕΔ, για την αντιμετώπιση των παράνομων περικοπών μέσω της υπογραφής νέας Σ.Σ.Ε., και ενώ θα έπρεπε να έχει λήξει ήδη η όλη διαδικασία καθώς υπήρξε πλήρης συμφωνία μεταξύ των νομικών συμβούλων Διοίκησης, Συνδικάτου και μεσολαβητή ΟΜΕΔ, ο κ. Γενικός Διευθυντής, παρά τις συνεχείς παραινέσεις και πιέσεις μας, δεν έχει δώσει έως και σήμερα, ως όφειλε, την τυπική συγκατάβασή του ώστε να αποσταλεί από το μεσολαβητή η επίσημη πρότασή του, να εγκριθεί από το Δ.Σ. που συγκαλείται σήμερα – τυπικά πια καθώς έχει ήδη διαπιστωθεί η συμφωνία – και να αποσταλεί αύριο η πρόταση στον Υπουργό, που ήδη έχει ενημερωθεί και περιμένει τη σχετική πρόταση.

Εμείς χθες καταστήσαμε σαφές τόσο στον κ. Γενικό όσο και στον κ. Πρόεδρο του Δ.Σ., ότι οι εργαζόμενοι, μαζικά και ομόφωνα, δεν θα επιτρέψουν από σήμερα 18/1/2018 τη διεξαγωγή καμιάς συνεδρίας του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ που δεν θα έχει ως πρώτο θέμα τη λήψη θετικής απόφασης για την υπογραφή της Σ.Σ.Ε.
Για να μπορέσουμε λοιπόν σήμερα να κόψουμε και να φάμε την πίτα χωρίς να μας βγει ξινή, προτείνουμε στο Δ.Σ. του ΙΓΜΕ την παρακάτω λύση, και ζητάμε εδώ, τώρα, τη δέσμευσή της, για να μπορέσουμε να ευχηθούμε από καρδιάς Καλή Χρονιά:
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ., που ακολουθεί
Α) θα εισαχθεί το θέμα αυτό ως πρώτο και επείγον
Β) Θα εγκριθεί η ακριβής διατύπωση των Άρθρων 2 & 4 της Σύμβασης, όπως έχουν ήδη συνταχθεί και συμφωνηθεί από τους νομικούς συμβούλους Διοίκησης και Συνδικάτου
Γ) Θα δοθεί εντολή στον ν.σ. του ΔΣ του ΙΓΜΕ κ. Γρηγορίου αμέσως μετά την απόφαση αυτή να την κοινοποιήσει στο μεσολαβητή του ΟΜΕΔ κ, Μαυραγάνη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ανταποκριθεί αμεσότατα.
Δ) Θα εξουσιοδοτηθούν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ στη διαπραγμάτευση, κ.κ. Καββαδία και Καμουζής, να συνυπογράψουν το επίσημο κείμενο – πρόταση του μεσολαβητή.
Ε) Θα εξουσιοδοτηθεί ο κ. Γ.Δ. να στείλει αμέσως μετά την εγκεκριμένη πρόταση του ΟΜΕΔ στον Υπουργό.


Περιμένουμε λοιπόν τη δέσμευση αυτή της Διοίκησης για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε με καλή διάθεση τη σημερινή εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: