02 Μαρτίου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ



Αθήνα, 2/3/2018
Συνάδελφοι,

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία  η τρίωρη στάση εργασίας που είχαμε προκηρύξει, η παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ και  η συνάντηση της Ε.Γ. του Συνδικάτου με τον Δ/ντη του γραφείου του υπουργού ΠΕΝ κ. Σταθάκη, κ. Νικολακάκη, τη νομική σύμβουλο του υπουργού κ. Τσιόνα και την Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ και σύμβουλο του υπουργού κ. Καββαδία.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν το θέμα των παράνομων περικοπών (25%) και των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο ΙΓΜΕ.

Σε ότι αφορά στις παράνομες περικοπές, ο κ. Νικολακάκης μας ενημέρωσε ότι έχει γίνει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη διαδικασία αντιμετώπισης των σχετικών θετικών δικαστικών αποφάσεων, αλλά από την απάντηση δεν προέκυψε κανένα βοηθητικό στοιχείο. Μας ενημέρωσε επίσης ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια προς το ΓΛΚ για το θέμα.

Στην παρέμβασή μας, αναπτύξαμε πέρα από το πρόβλημα, την προοπτική και δυνατότητα κάλυψης της επιβάρυνσης που θα προκύψει λόγω της άμεσης  παύσης της παρακράτησης, από τους πόρους του ήδη υπάρχοντος προϋπολογισμού, χωρίς να χρειάζεται παροχή πρόσθετων πόρων από το ΓΛΚ. Με έκπληξη ακούσαμε και τους τρεις παρόντες εκ μέρους του ΥΠΕΝ να δηλώνουν ότι αγνοούν την πρόταση της Διοίκησης του ΙΓΜΕ, η οποία έχει σταλεί σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Γ.Δ. μας πολλές ημέρες πριν και περιέχει ακριβώς αυτή την εκτίμηση και το ίδιο σενάριο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Δεν θα σχολιάσουμε εδώ το πώς είναι δυνατόν να αγνοούν ένα τέτοιο στοιχείο τόσο ο κ. Νικολακάκης που μας κάλεσε σε συνάντηση ακριβώς για να συζητηθεί αυτό το θέμα, όσο και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ κ. Καββαδία.
Σας μεταφέρουμε μόνο τη δέσμευση του κ. Νικολακάκη ότι μέχρι την επόμενη Τετάρτη (7/3/18)  το μεσημέρι θα έχει ενημερωθεί για το αν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η επιβάρυνση της άμεσης αποκατάστασης των μισθών μας χωρίς αίτημα αύξησης της χρηματοδότησης του τρέχοντος προϋπολογισμού,  και εάν ο υπουργός ΠΕΝ συμφωνεί για κινήσεις σε μια τέτοια κατεύθυνση και στη συνέχεια θα ενημερώσει και εμάς. Στην περίπτωση που ακολουθηθεί ένα τέτοιο σενάριο, το ΥΠΕΝ κρίνει ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε μια ταχεία αποκατάσταση των μισθών χωρίς αναμενόμενες εμπλοκές. Βεβαίως παραμένει το ζήτημα των αναδρομικών χρωστούμενων αποδοχών, που η καταβολή τους πρέπει να ενταχθεί σε ένα σαφή ορατό χρονικό ορίζοντα, και θα αποφασιστεί μετά από σχετική διαπραγμάτευση.

Σε ότι αφορά το αίτημα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπου επαναλήφθηκε η γνωστή στοιχειοθετημένη τεκμηρίωσή μας, από το υπουργείο και την αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ φάνηκε να αγνοείται το γεγονός ότι στον τρέχοντα προϋπολογισμό του ΙΓΜΕ υπάρχουν εγγεγραμμένοι πόροι για τη μισθοδοσία 45 νέων μόνιμων υπαλλήλων, κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί και για το 2017. Δεσμεύτηκε για αυτό ο κ. Νικολακάκης μέχρι την επόμενη Τετάρτη να διερευνήσει αν αυτές οι προσλήψεις έχουν ήδη εγκριθεί από το αρμόδιο όργανο και μας ενημέρωσε ότι αν έχει πραγματοποιηθεί αυτό η διαδικασία προσλήψεων θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το 2018.

Σημειώνουμε επίσης ότι, καθώς δεν υπάρχει καμιά κίνηση εκ μέρους της Διοίκησης για τη συναινετική ολοκλήρωση της διαδικασίας ΟΜΕΔ, σχετικά με τη σύναψη ΕΣΣΕ που θα αποκαθιστά τους μισθούς μας, επικοινωνήσαμε με τον μεσολαβητή του ΟΜΕΔ και του ζητήσαμε να στείλει την επίσημη πρότασή του το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να υπάρχει η υποχρέωση απάντησης από τη Διοίκηση του ΙΓΜΕ πέντε ημέρες μετά την παραλαβή της.

Τόσο τις προηγούμενες ημέρες, όσο και στη χθεσινή συνάντηση, έχει τεθεί στο προεδρείο του Συνδικάτου το ζήτημα της δυνατότητας σύγκλισης και πραγματοποίησης Δ.Σ. του ΙΓΜΕ. Από το προεδρείο, μετά και από συζήτηση με όλο το Δ.Σ. του Συνδικάτου αλλά και την ενημέρωση των συναδέλφων, έχει απαντηθεί ότι η απόφαση των εργαζομένων στη σχετική Γενική Συνέλευσή τους είναι σαφής και δεν μπορεί να αλλάξει εάν δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό στοιχείο που θα μας δώσει τη δυνατότητα θετικής επανεκτίμησης των κινήσεων για την αποκατάσταση του μισθού μας. Αν η ενημέρωση που θα έχουμε από τον κ. Νικολακάκη της Τετάρτη περιέχει τέτοια στοιχεία θα υπάρξει και η δυνατότητα σύγκλισης και πραγματοποίησης της συνεδρίασης του Δ.Σ. Το ίδιο θα συμβεί εάν υπάρξει η πρόθεση να αντιμετωπιστεί θετικά από το Δ.Σ. η πρόταση του μεσολαβητή ΟΜΕΔ που θα έρθει τις επόμενες ημέρες, όπως έχει γίνει ήδη σαφές στη Διοίκηση.


Συνάδελφοι, αναμένουμε την ενημέρωση του κ. Νικολακάκη την Τετάρτη 7/3/18 και στις 8/3/18 θα έχουμε Γενική Συνέλευση για να εκτιμήσουμε τις εξελίξεις και να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: