11 Μαΐου 2018

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ…..

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΙΓΜΕ 
11/05/2018

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ…..

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,
Η σημερινή καταγγελία του εκπροσώπου των εργαζομένων (επισυνάπτεται) σχετικά με το χθεσινό ΔΣ του ΙΓΜΕ, είναι αποκαλυπτική και ξεσκεπάζει την πρόθεση της Διοίκησης σχετικά με το «νέο» ΙΓΜΕ, αλλά και την εν ψυχρώ καταλήστευση των μισθών μας (25% και ΕΘΝΙΚΗ).

Στην χθεσινή αγωνιστική κινητοποίηση για μπλοκάρισμα του προγραμματισμένου ΔΣ του ΙΓΜΕ, αν δεν παίρναμε χειροπιαστές εγγυήσεις για το 25%, το Προεδρείο της Διοίκησης του ΙΓΜΕ, μας έκανε «ντρίπλα» ότι δήθεν προώθησε τροπολογία προς το ΥΠΕΝ για την επαναφορά του μισθού μας όπως την 31/12/2012 με το παρακάτω κειμενάκι:
«"Από 1.4.2018, οι αποδοχές των υπαλλήλων του ΙΓΜΕ καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4354/15, λαμβάνοντας ως μισθό βάσης για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς της παρ. 1 του αρ. 27, τις αποδοχές που αυτοί ελάμβαναν κατά την 31.12.2012."
Τι προκύπτει όμως από το παραπάνω «έξυπνο» κειμενάκι;
1. Δεν θα αφορά υπογραφή ΣΣΕ, αλλά απευθείας εφαρμογή νομοθετικής διάταξης.
2. Προσπαθεί να εφαρμόσει τον νέο ΚΚΠ που παρόλο δεν εγκρίθηκε ακόμη, δεν περιλαμβάνει ΣΣΕ, αλλά μισθολόγια όπως έχουν ψηφιστεί στα τροικανικά μνημόνια, όπως περιγράφεται πιο κάτω:

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Άρθρο 16
Αποδοχές προσωπικού
Οι αποδοχές του προσωπικού καθορίζονται από το Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου και των Οργανισμών του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (ν. 4024/2011, 4093/2012 και 4354/2017, ΚΕΦ. Β’)
Κάθε είδους αποδοχές και αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί στο προσωπικό από παραδρομή ή από παράβαση των σχετικών διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά, παρακρατούνται από τις αποδοχές των επόμενων μηνών, μέχρι το 1/10των αποδοχών κάθε μήνα, και σε περίπτωση απόλυσης, από τη σχετική αποζημίωση».

Στην χθεσινή διαμαρτυρία μας ο Γεν Δ/ντης δεν παρέλειψε από την μία να επαινέσει τον σεπ για την άψογη και «μαχητική» του παρέμβαση στη δίκη εναντίων των συνταξιούχων, γεγονός που τον εκφράζει και τον ικανοποιεί ιδιαίτερα, από την άλλη «μάλωσε» το Συνδικάτο για την «χλιαρή» παρουσία του στην δίκη…. Δηλ. μας πήρε στο «ψιλό» που ως Συνδικάτο δεν κάνουμε σωστά το «καθήκον» μας για να πάμε εναντίον στα συμφέροντα μας για να «σωθεί» το ΙΓΜΕ…

Αυτή η απαράδεκτη «σύσταση» προς το Συνδικάτο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους και είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφασίσουμε στην Γενική Συνέλευση έστω κατά πλειοψηφία να μην συνεχίσουμε να είμαστε εναντίον στη δίκη των συνταξιούχων και μάλιστα με δικό μας δικηγόρο, αλλά να παριστάμεθα ως μάρτυρες υπεράσπισης, αν θέλουμε να κερδίσουμε και μείς στα δικαστήρια την ΕΘΝΙΚΗ. Αυτό είναι δουλειά της Διοίκησης και του ΥΠΕΝ. Επίσης να καταγγείλουμε σε όλους τους τόνους την απαράδεκτη νομική τακτική του ΣΕΠ στο δικόγραφο που κατέθεσαν στην εν λόγω δίκη, όπου ξέθαψαν (ξεδιάντροπα) όλη την περίοδο ΕΚΒΑΑ-ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, λέγοντας θρασύτατα ότι το συμβόλαιο της ΕΘΝΙΚΗΣ θα πρέπει να επανεξεταστεί..!

Αν συνεκτιμήσουμε και την χαμηλή βαθμολογία που έβαλε ο ΓΔ του ΙΓΜΕ στον Δ/ντη Υδρογεωλογίας και πιθανόν σε άλλους, φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι υπάρχει δυνατό «νιτερέσο» μεταξύ ΣΕΠ-ΓΔ ΙΓΜΕ-ΥΠΕΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ για μεθοδευμένη εξόντωση όλων των «ενοχλητικών» συνδικαλιστών για να κάνει την «βρώμικη» δουλειά της ανενόχλητη με τα «δικά της» παιδιά....

Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε στο βάσανο πως γίνονται οι κρίσεις των Δ/ντων ή πως και από ποιους θα έπρεπε να γίνονται. Αυτό που λέμε για άλλη μια φορά είναι ότι: δεν συνάδει συνδικαλισμός με ταυτόχρονα διευθυντικά αξιώματα. Εμπλέκονται επικίνδυνα οι ρόλοι, δημιουργούνται φαύλες καταστάσεις αυξάνοντας την δυσπιστία του συνδικαλιστικού σώματος.

Και για μια ακόμη φορά θα καλέσουμε όλους τους Δ/ντες που είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές να παραιτηθούν από τα Διευθυντικά τους αξιώματα και να ασχοληθούν σοβαρά με το Συνδικάτο. Αν γίνει αυτό σίγουρα θα αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και θα έχουμε να κερδίσουμε όλοι. Αν οι εκλεγμένοι συνάδελφοι συνδικαλιστές νομίζουν ότι προσφέρουν περισσότερα στο αξίωμα τους ως Δ/ντες, τότε ας παραιτηθούν από το ΔΣ του Συνδικάτου και να αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες που είναι αρκετοί και από τις δυο παρατάξεις που εκλέχθηκαν.

Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να λύσουμε στην Γενική Συνέλευση, είναι η παρουσία του Συνδικάτου στις συναντήσεις με Διοίκηση, Υπουργούς, θεσμικούς παράγοντες κόμματα κλπ. Δεν είναι δυνατόν η πλειοψηφούσα παράταξη (κεσι) να φέρεται αλαζονικά και να παρίσταται μόνο δια του Προέδρου και του Γεν Γραμματέα, απορρίπτοντας επιδεικτικά τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Γ. η και του ΔΣ, παρερμηνεύοντας την διαφάνεια και το καταστατικό, υποστηρίζοντας δε, ότι έτσι εφαρμόζουν «άμεση δημοκρατία»… Αυτό το ζήτημα πρέπει να το λύσει η Γ.Σ., διότι στο ΔΣ όταν τέθηκε, απορρίφτηκε κατά πλειοψηφία. Μάθαμε ότι πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του Συνδικάτου είχαν πολύωρη συνάντηση με τον Γεν Δ/ντη του ΙΓΜΕ, μόνοι τους χωρίς να ενημερώσουν κανέναν από την άλλη παράταξη. Τι έλεγαν τόση ώρα με τον ΓΔ του ΙΓΜΕ; Θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια; Τους εμπιστεύεστε να «συνδιαλέγονται» μόνοι τους; ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ!!!

Στην χθεσινή μας κινητοποίηση, παρότι ξεκίνησε μαχητικά με στόχο την αποτροπή του ΔΣ, εφόσον δεν παίρναμε απαραίτητες εγγυήσεις, τελικά δέχτηκε το Συνδικάτο να γίνει το ΔΣ με την προϋπόθεση να παρθεί σαφή απόφαση ότι το ΙΓΜΕ να παραμείνει ΝΠΙΔ και όχι να μετατραπεί σε νέο έκτρωμα ΝΠΔΔ. Με την σημερινή καταγγελία του Χάρη Σμυρνιώτη, μάθαμε ότι μόνο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων υπερψήφισε την πρόταση αυτή, και καταψήφισαν οι: Δημήτρης Τσαγκάς, Δέσποινα Καββαδία, Σταύρος Καλαϊτζίδης και Ηλίας Καμουζής
Λευκό ψήφισαν: οι Κίμων Χρηστάνης, Σοφία Ελευθεριάδου

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ;
Το ΙΓΜΕ οδηγείται προς ΝΠΔΔ σε σύντομο διάστημα και όπως εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΙΓΜΕ χθες θα γίνει όντως σύντομα και αν χρειαστεί θα πάρει παράταση η περυσινή τροπολογία του ακατάσχετου μέχρι να ετοιμαστεί ο νόμος «καλύτερα».
Αν πραγματοποιηθεί αυτή η νομοθετική ρύθμιση χάνουμε η μπαίνουμε σε μακρόχρονες περιπέτειες για:
1. Την επιστροφή του ληστευμένου μισθού μας του 25%.
2. Την διεκδίκηση της αποζημίωσης των επί δεκαετιών κλεμμένων μισθών μας από την ΕΘΝΙΚΗ.
3. Εργασιακά δικαιώματα και ΣΣΕ.

4. Εφαρμογή της Αξιολόγησης του νόμου Γεροβασίλη που θα πρέπει να εφαρμοστεί στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2018 όπου περιέχει μειώσεις μισθών απολύσεις υποχρεωτικές μετατάξεις και άλλες εργασιακές αθλιότητες.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΠΕΣΑΝ!!!

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΓΜΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ!

ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!!!!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΙΓΜΕ

  • Επισυνάπτεται η καταγγελία του εκπρ εργαζομένων Χάρη Σμυρνιώτη

Από τον Εκπρόσωπο των Εργαζομένων 
Χ. Σμυρνιώτη 
Αχαρνές  11-5-2018

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς : Πρόεδρο ΔΣ του ΙΓΜΕ                                                                            
Κοιν. :          Γ. Δ/ντή του ΙΓΜΕ
Μέλη του ΔΣ του ΙΓΜΕ
         Εργαζόμενους ΙΓΜΕ   
        Συνδικάτο ΙΓΜΕ
Κύριε Χριστάνη, 
Πρόεδρε του ΔΣ του ΙΓΜΕ 
Μετά την αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στο ΔΣ του ΙΓΜΕ προκειμένου να υποκλέψετε τη συγκατάβαση του Συνδικάτου για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του ΔΣ, κοινοποιήσατε στον Πρόεδρο του Συνδικάτου το ακόλουθο κείμενο, που αφορά την υποτιθέμενα προωθούμενη “τροπολογία” για την διασφάλιση της Διοίκησης στην υπογραφή ΣΣΕ, προκειμένου να σταματήσει η καταλήστευση των μισθών  μας κατά 100 χιλ. Ευρώ το μήνα με τη παράνομη 2η περικοπή του 25%. 
«"Από 1.4.2018, οι αποδοχές των υπαλλήλων του ΙΓΜΕ καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4354/15, λαμβάνοντας ως μισθό βάσης για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς της παρ. 1 του αρ. 27,  τις αποδοχές που αυτοί ελάμβαναν κατά την 31.12.2012."
O
Πρόεδρος Δ.Σ  ΙΓΜΕ»
Από το παραπάνω κείμενο (που όπως ισχυρίζεστε ότι έχει αποσταλεί  προς το ΥΠΕΝ) προκύπτει ότι δεν αποτελεί καμία νομική κάλυψη της Διοίκησης για υπογραφή ΣΣΕ (η διατύπωση παραπέμπει στην συμπεφωνημένη διατύπωση κατά τη διαδικασία της μεσολάβησης από τους Νομικούς ΙΓΜΕ, Συνδικάτου, ΟΜΕΔ) και επόμενα όπως δηλώσατε μετά την κοινοποίηση του κειμένου, στον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Συνδικάτου δεν θα αφορά υπογραφή ΣΣΕ αλλά απευθείας εφαρμογή νομοθετικής διάταξης.
Και μόνο αυτή η ουσιώδης αντίφαση, μέσα σε μία ώρα, μεταξύ της προφορικής δήλωσης της δική σας και του Γ. Δ/ντή για τροπολογία κάλυψης της υπογραφής ΣΣΕ για το 25% και της νέας ερμηνείας σας για την απευθείας εφαρμογή της άρσης της περικοπής με βάση το κείμενο με κάνει να νοιώθω “ανόητα” καλόπιστος για να δίνω βάση στην αξιοπιστία σας.
Στην ουσία υποκλέψατε από το Προεδρείο του Συνδικάτου την άρση της αγωνιστικής παρεμπόδισης της συνεδρίασης του ΔΣ.
Η συμμετοχή μου σαν Εκπροσώπου των Εργαζόμενων στις διαδικασίες της Συνεδρίασης  έγινε μονό για τον λόγο ότι δεχτήκατε να μπει στην Ημερήσια Διάταξη σαν θέμα προς λήψη απόφασης η στάση της διοίκησης  σε σχέση με την κυοφορούμενη Νομοθετική ρύθμιση που αφορά το Νομικό χαρακτήρα του Ινστιτούτου.
Η συζητήσεις μεταξύ Συνδικάτου και Γ. Δ/ντή κ. Τσαγκά και Συνδικάτου και Υφυπουργού παρά τον Πρωθυπουργό κ. Λίακο έχει θέσει επί τάπητος την διατύπωση νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στην μετατροπή του ΙΓΜΕ σε ΝΠΔΔ. Με αυτό το δεδομένο, που κύρια από τη τοποθέτηση του Γ. Δ/ντή δεν διαψεύστηκε, σας αναλύθηκαν τόσο από τον Εκπρόσωπο των Εργαζομένων όσο και από το Πρόεδρο του Συνδικάτου οι καταστροφικές συνέπειες που θα έχει μια τέτοια θεσμική ρύθμιση τόσο πρακτικά στην λειτουργία αλλά και στην κοινωνικο-πολιτική ερευνητική δράση του Ινστιτούτου και σας καταγγέλθηκε ότι ο μόνος λόγος προώθησης της αφορούσε στο να καταστρατηγηθούν τα δικαιώματα αποζημιώσεων πρώην και νυν εργαζόμενων του ΙΓΜΕ που πηγάζουν τόσο από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις όσο και από αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου που τις θεωρεί μισθό.
Μπροστά σε αυτή την επιχειρηματολογία το σύνολο των μελών  του ΔΣ όχι μόνο δεν είχε να αντιτάξει κάποιο σοβαρό επιχείρημα αλλά αρνιότανε επί της ουσίας μια σοβαρή σε βάθος συζήτηση στο θέμα αυτό, όταν είναι προ των πυλών η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ. Αντίθετα επιχειρούσαν τα μέλη του και κύρια ο Γ. Δ/ντής να μεταθέτει τη ευθύνη του στο Υπουργείο όταν είναι γνωστό ότι τόσο ό ίδιος, όσο και η Αντιπρόεδρος  ήσαν ο πρώτος και παραμένει η δεύτερη σύμβουλοι του Υπουργού.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά όταν τη νομική προπαρασκευή μιας τέτοιας ρύθμισης ο Γ. Δ/ντής του ΙΓΜΕ, την έχει “ΑΝΑΘΕΣΕΙ Απευθείας” στο Δικηγόρο (Ρεθύμνου) κ. Κατσανέβα, (δικηγόρο εκτός Νομικής Υπηρεσίας του ΙΓΜΕ, προφανώς «γνωστό» του). Ενέργεια με την οποία όχι απλά διαφώνησα αλλά έχω καταγγείλει και έχω καταψηφίσει ως Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο ΔΣ του ΙΓΜΕ , ως τουλάχιστον παράτυπη (σύμφωνα και με το Νομικό Σύμβουλο του ΙΓΜΕ).
Κε Πρόεδρε
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες σας, για αναβολή της συζήτησης του θέματος, οι μάσκες έπεσαν τελικά κατά την ψηφοφορία που έγινε μετά την εισήγηση μου στην πρόταση “για γνωστοποίηση στον Υπουργό της θέσης του ΔΣ του ΙΓΜΕ ότι δεν συντρέχει κανένας ουσιαστικός ρόλος για την μετατροπή του από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ” όπου 
ΚΑΤΕΨΗΦΙΣΑΝ:
οι Δημήτρης Τσαγκάς, Δέσποινα Καββαδία, Σταύρος Καλαϊτζίδης, Ηλίας Καμουζής 
ΨΗΦΙΣΑΝ ΛΕΥΚΟ:
οι Κίμων Χρηστάνης, Σοφία Ελευθεριάδου 
και ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ :
Ο Χάρης Σμυρνιώτης Εκπρόσωπος των Εργαζομένων
Η πρότασης σας για αναβολή της συζήτησης του θέματος δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία αφού μέχρι τέλους του μήνα δεν ήταν εφικτή η παρουσία μελών του ΔΣ.
Κατόπιν όλων αυτών είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω τη δήλωση που έκανα κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. ότι ουδεμία εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε στη αναξιόπιστη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ (στην οποία ό κ. Λίακος έχει δεσμευτεί να παρέμβει), αλλά και στη Διοίκηση του ΙΓΜΕ που δεν είναι απλά Περιορισμένης Ευθύνης (κατά δήλωση του Συνδικάτου) αλλά Επικίνδυνης Ευθύνης αφού εκτελεί συμβόλαια εναντίον του ΙΓΜΕ κατά τις νεοφιλελεύθερες επιλογές - προσταγές Σταθάκη.
Επιλογές  όπως αυτές καταγράφονται με τις δηλώσεις του Υπουργού στους Εργοδότες και όπως αποτυπώνονται σε όλα τα μέχρι σήμερα από τη Διοίκηση ψηφισμένα θεσμικά κείμενα που αφορούν την Λειτουργία του ΔΣ, τον Κανονισμό Οργανωτικής Διάρθρωσης, το Επιχειρησιακό – Στρατηγικό Σχέδιο.
Όπως δηλώθηκε από το Πρόεδρο του Συνδικάτου η Νομοθετική ρύθμιση μεταβολής του Θεσμικού χαρακτήρα του ΙΓΜΕ θα αντιμετωπισθεί με ΟΜΟΦΩΝΟ αγωνιστικό μέτωπο, που θα συμπλήρωνα ότι θα είναι ανάλογο της πρόσφατης αγωνιστικής δραστηριότητας μας στην περίπτωση της υβριδικής μετάλλαξης του ΙΓΜΕ σε ΕΚΒΑΑ.
ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΑΣ!
ΚΑΙ ΕΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!
ΥΓ. Κε Πρόεδρε 
Αφορά εσάς προσωπικά που πίστευα ότι είχατε κάποια επιστημονική οντότητα και ακαδημαϊκή τσίπα και με αφορμή τους φοιτητές του  ERASMUS θα διασκεδάζατε την εμπαθή και αντιεπιστημονική κρίση – συνδικαλιστική δίωξη του Κου Τσαγκά σε ότι αφορά την επιστημονική κατάρτιση και την υπηρεσιακή δραστηριότητα μου. Η ελαφρότητα που επιδείξατε κατά τον άφωνο σχολιασμό του θέματος, σας απογύμνωσε κυριολεκτικά από το όποιο ακαδημαϊκό κύρος. 
Εκπρόσωπος εργαζόμενων ΙΓΜΕ
 
Χ. Σμυρνιώτης  Δρ. Υδρογεωλόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια: