05 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 5/5/2018

Α.Π. 32/6.3

Την Πέμπτη 3-5-2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου του Συνδικάτου ΙΓΜΕ με τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό, κ. Δημήτρη Λιάκο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, με πρωτοβουλία του κ. Λιάκου, στα πλαίσια της κινητοποίησης που είχε εξαγγείλει το Συνδικάτο ΙΓΜΕ για την ίδια ημέρα, όπως περιγράφεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου της 2/5/2018.
Με βάση τα προβλήματα τα οποία παραθέτουμε στο Δελτίο Τύπου της 2/5/2018, έγινε εκτενής συζήτηση. Από την πλευρά του κ. Λιάκου, μετά και από την επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο ίδιος με τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη και τη Διοίκηση του ΙΓΜΕ, διευκρινίστηκαν τα εξής:

1. Ο Υπουργός ΠΕΝ δεν προτίθεται να καταθέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα καμία τροπολογία ή άλλο νομικό κατασκεύασμα για αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος του ΙΓΜΕ.

2. Ο Υπουργός ΠΕΝ επεξεργάζεται μια πρόταση η οποία θεωρεί ότι θα εξασφαλίζει την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του ΙΓΜΕ, δεν έχει όμως ακόμα καταλήξει σε συγκεκριμένες θέσεις. Από τη στιγμή που θα διαμορφωθεί αυτή η πρόταση, θα μας κοινοποιηθεί έγκαιρα και θα υπάρξει η απαραίτητη διαβούλευση με τους εργαζόμενους.

3. Σε ότι αφορά την παύση των παράνομων παρακρατήσεων από τους μισθούς του προσωπικού του ΙΓΜΕ, είχε τη διαβεβαίωση από τον Υπουργό ΠΕΝ ότι του έχει μεταβιβαστεί από τη Διοίκηση του ΙΓΜΕ μία πρόταση τροπολογίας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, την οποία προτίθεται να καταθέσει το ταχύτερο δυνατόν.

Η συζήτηση με τον κ. Λιάκο ήταν μακρά και ουσιαστική. Έγινε εκτενής αναφορά για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο, με κύριο αυτό των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, καθώς το ΙΓΜΕ οδηγείται πλέον στη βιολογική εξαφάνισή του με βάση τη σημερινή ηλικιακή σύνθεση του προσωπικού και τους ρυθμούς αποχώρησης από αυτό.
Έγινε επίσης εκτενής συζήτηση για το πρόβλημα των χρεών του ΙΓΜΕ που απορρέουν από τις υποχρεώσεις του προς το Συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική, το οποίο έχει λήξει στις 5/5/2013, καθώς και την απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας και δράσης εκ μέρους της Διοίκησης του ΙΓΜΕ και το ΥΠΕΝ για την επίλυση αυτού. Ο κ. Λιάκος εξέφρασε την έκπληξη και την απορία του για αυτό, και διεφάνη η πρόθεσή του να συνδράμει σε κινήσεις για τη λύση του προβλήματος, καθώς του έγινε σαφές ότι είναι ένα πρόβλημα – κλειδί για την ομαλή λειτουργία του ΙΓΜΕ.
Εκτενής συζήτηση έγινε επίσης για την προοπτική το ΙΓΜΕ να μετατραπεί σε ΝΠΔΔ. Το Προεδρείο εξέφρασε τεκμηριωμένα τις απόψεις και τη ριζική αντίθεσή του για μια τέτοια μετατροπή που αντικειμενικά, στην καλύτερη εκδοχή της, θα οδηγήσει σε μακρά λειτουργική παραλυσία του ΙΓΜΕ, ακυρώνοντας την υλοποίηση των έργων με προϋπολογισμό ύψους περίπου 20 εκ. € τα οποία σήμερα έχει εξασφαλίσει και εκτελεί το ΙΓΜΕ. Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του ότι ο πιθανός σχεδιασμός αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του Ινστιτούτου γίνεται με μόνο στόχο να μεταθέσει στις καλένδες ή να ακυρώσει την εξόφληση των απαιτήσεων που προκύπτουν από τις αποζημιώσεις αποχώρησης του προσωπικού του ΙΓΜΕ. Ο Υφυπουργός δεν τοποθετήθηκε στα παραπάνω θέματα.
Μετά από όλη τη συζήτηση, ο κ. Λιάκος μας διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον Πρωθυπουργό, θα επικοινωνήσει ξανά με τον κ. Σταθάκη για την άμεση δρομολόγηση λύσεων στα προβλήματα που εκκρεμούν και θα υπάρχει μεταξύ μας συνεχής επικοινωνία για τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών.
Το Συνδικάτο ΙΓΜΕ αναμένει τα αποτελέσματα των παραπάνω ενεργειών τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς ο χρονικός ορίζοντας προστασίας μας από την τροπολογία 4480/2017 (αρ.5) στενεύει ασφυκτικά (αυτή ισχύει έως 7/7/2018), και βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να κατοχυρώσει λύσεις προς όφελος του Ινστιτούτου, των εργαζομένων σε αυτό, της Πολιτείας και της κοινωνίας.



Σημείωση: Θέλουμε να ζητήσουμε συγνώμη από όσους φορείς, ΜΜΕ και αλληλέγγυα άτομα δεν έγινε δυνατόν να ειδοποιηθούν έγκαιρα για την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης της Παρασκευής 4/5/2018, αφού προηγήθηκε εκτάκτως την Πέμπτη το βράδυ η συνάντηση με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Λίακο.





Δεν υπάρχουν σχόλια: